Συχνές ερωτήσεις και απορίες

Συχνές ερωτήσεις,απορίες και πληροφορίες για την βιομάζα, την πελλέτα (pellet), το πυρηνόξυλο και σχετικά τεχνικά θέματα.


Ερώτηση: Γιατί λέβητα ΣΑΜΑΡΑΣ και όχι έναν από τους "φτηνούς" της αγοράς?

Απάντηση: Σε αντίθεση με τους λέβητες πετρελαίου στους οποίους οι διαφορές είναι μικρές, στους λέβητες βιομάζας, οι διαφορές μεταξύ τους είναι... χαοτικές.  Οι λέβητες ΣΑΜΑΡΑΣ έχουν 3 διαδρομές καυσαερίων, μεγάλες επιφάνειες εναλλαγής θερμότητας (1m2 / 10 kw) χαμηλής θερμικής καταπόνησης και το κυριότερο, τρείς κάθετες διαδρομές: το αποτέλεσμα είναι για τον πελάτη ο μεγαλύτερος χρόνος καθαρισμού ( από 1 μήνα μέχρι 1 χρόνο! ) με ταυτόχρονα διατήρηση υψηλού βαθμού απόδοσης και απουσία εκπομπής ορατού καπνού.  Οχι μόνο λοιπόν επιτυγχάνουμε ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρημάτων με την χρήση ενός λέβητα ΣΑΜΑΡΑΣ , αλλά εύκολη και ξένοιαστη λειτουργία για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα!  Η 50ετής πείρα μας στην κατασκευή λεβήτων και η σχεδόν 40χρονη εμπειρία μας στην κατασκευή λεβήτων βιομάζας εγγυώνται ότι με την αγορά ένός λέβητα ΣΑΜΑΡΑΣ, έχετε αγοράσει τον καλύτερο ελληνικό λέβητα βιομάζας! Απλά και αξιόπιστα...


Ερώτηση: Θα ενοχλώ τους γείτονες?

Απάντηση: Οι λέβητες ΣΑΜΑΡΑΣ κατά την λειτουργία τους δεν βγάζουν ορατό καπνό! Και φυσικά είναι αθόρυβοι.  Οχι μόνο δεν ενοχλούμε κανέναν στην γειτονιά μας, αλλά απόλυτα αθόρυβα και αξιόπιστα θερμαινομαστε οικονομικά και οικολογικά!

 

Ερώτηση: Kαι πού αοφείλεται η αιθαλομίχλη που βλέπουμε πάνω από τις πόλεις μας?

Απάντηση:  Σαφώς και όχι σε λέβητες βιομάζας.  Για την αιθαλομίχλη, σχεδόν αποκλειστικά υπεύθυνα είναι τα ανοιχτά τζάκια που όλοι έχουμε στα σπίτια μας.  Τα τζάκια αυτά, ανοιχτές εστίες, δεν κατασκευάστηκαν για κύρια πηγή θέρμανσης με αποτέλεσμα να έχουν πολύ χαμηλό βαθμό απόδοσης και ακατάσχετη κάυση.  Η μεγάλη ποσότητα ξύλων λοιπόν που καίνε με περίσσια οξυγόνου, σε συνδιασμό με την μεγάλη υγρασία των ξύλων που πωλούνται στην Ελλάδα, δημιούργησαν αυτή την αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Ενας λέβητας ξύλου, πυρηνόξυλου, πέλλετ, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το φαινόμενο αυτό.


Ερώτηση: Πώς γίνεται η έναυση στους οικιακούς λέβητες πυρηνόξυλου? Pellet? Ξύλου?

Απάντηση: Στους λέβητες κάυσης pellet η έναυση γίνεται αυτόματα από τον καυστήρα (ομοίως και στους βιομηχανικούς της σειράς Π 800 με σύστημα αυτόματης εναυσης).  Στους λέβητες πυρηνόξυλου ΜΙΛΕ Π, η έναυση του λέβητα γίνεται από εμάς χειροκίνητα (σαν να ανάβουμε ένα τζάκι) και μετά το πυρηνόξυλο μέσα στην εστία κρατάει "θράκα" για τουλάχιστον μία ημέρα.  Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε μία χειμερινή περίοδο, έναυση χειροκίνητα κάνουμε μία φορά.  Παρόμοια και στούς λέβητες ξύλου (ΣΑΜΑΡΑΣ ΜΙΛΕ και Windhager), μετά την ρώτη χειροκίνητη έναυση, κάθε φορά που προσθέτουμε ξύλα η φωτιά ανανεώνεται και διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.



Ερώτηση: Μπορώ να τοποθετήσω καυστήρα πελλέτας σε λέβητα πετρελαίου?

Απάντηση: Κατηγορηματικά ΟΧΙ! Οι λέβητες πετρελαίου είναι κατασκευασμένοι για την καύση υλικών με περιέκτικότητα στάχτης κοντά στο 0%.  Αντιθέτως, τα στερεά κάυσιμα έχουν περιέκτικότητα στάχτης τουλάχιστον 1%. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε τόνο pellet που καίμε, 10 κιλά μένουν σε στάχτη στον λέβητα.  Αυτή η ποσότητα στάχτης μπορεί να βουλώσει τις διαδρομές ενός λέβητα πετρελαίου σε λίγες μόνο ώρες, με αποτέλεσμα ο λέβητας να σβήσει πολύ γρήγορα και να πρέπει να τον καθαρίσουμε για να ξαναδουλέψει.



Ερώτηση: Εχω λέβητα πετρελαίου, πόσο εύκολη είναι η αλλαγή σε λεβητα βιομάζας

Απάντηση: Ανάλογα τον λέβητα που θα επιλέξουμε, η εναλλαγή είναι από εύκολή έως πολύ έυκολή!  Για παράδειγμα, με έναν λέβητα βιομάζας Windhager απλά συνδέουμε τον καινούριο λέβητα και τα υδραυλικά του.  Με έναν λέβητα βιομάζας ΣΑΜΑΡΑ, συνήθως θέλουμε καλύτερη καμινάδα, αλλά και πάλι εξαρτάται από το κάυσιμο που θα καίμε...στην πελλέτα δεν έχουμε ιδιαίτερες απαιτήσεις ενώ στο ξύλο ή στο πυρηνόξυλο είναι απαραίτητο να έχουμε καμινάδα προδιαγραφών τζακιού.  


Ερώτηση: Ο λέβητας μου δεν ανεβάζει θερμοκρασία γρήγορα. Τί φταίει?

Απάντηση: Πολλά μπορεί να συμβαίνουν, μεμονωμένα ή ταυτόχρονα. Μπορεί να είναι φτωχό το κάυσιμο μας σε θερμίδες ή να έχει υπερβολική υγρασία (πάνω από 20%), να είναι λάθος η υδραυλική εγκατάσταση (π.χ. μεγάλες ταχύτητες κυκλοφορίας νερού) ή αρύθμιστος ο λέβητας (λάθος ρύθμιση αέρα προσαγωγής) Στην πράξη, συνήθως αυτό που φταίει είναι η καμινάδα.  Αν η καμινάδα μας για παράδειγμα έχει οριζόντια τμήματα, 90άρες γωνίες, αμόνωτη, κατεβάσματα, κτλ, τότε αυτό που υποφέρει είναι ο λέβητας.  Το CO2 που παράγεται κατά την κάυση δεν βρίσκει διέξοδο προς την καμινάδα με αποτέλεσμα να μένει μέσα στον λέβητα και να δρά ως πυροσβεστικό μέσο.  Εκτός από το ότι ο λέβητας λοιπόν δεν επαρκεί για να θερμάνει το σπίτι μας, έχει μεγάλη κατανάλωση, πολλά άκαυτα υπολείμματα (μάυρη στάχτη) και δυσκολία καθαρισμού με ταυτόχρονα μειωμένη διάρκεια ζωής.  Η λύση σε αυτήν την περίπτωση είναι μόνο η βελτίωση ή αλλαγή της καμινάδας.  Η καμινάδα σε έναν λέβητα, είτε είναι βιομάζας είτε πετρελαίου, είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της εγκατάστασης θέρμανσης και πρέπει να εφαρμόζουμε την ανάλογη επιμέλεια κατά την κατασκευή της.  Το κόστος της αποσβένεται γρήγορα και πολύπλευρα.


Ερώτηση: Πώς επιλέγουμε ένα λέβητα βιομάζας ώς πρός την ισχύ του?

Απάντηση: Οι λέβητες βιομάζας διαστασολογούνται με βάσει τις θερμικές απώλειες του κτιρίου που θέλουμε να θερμάνουμε, όχι σύμφωνα με ότι μας λέει κάποιος, όχι με τα τετραγωνικά, όχι με τα σώματα (πολλές φορές υπερδιαστασολογημένα ή υποδιαστασολογημένα) ... αυτό που πρέπει να συμβουλέυεστε είναι την μελέτη του μηχανολόγου σας! Φυσικά αυτό πρoϋποθέτει ότι ο λέβητας θα αποδίδει πραγματικά νούμερα απόδοσης...Κλείσιμο ματιού .  
Για παράδειγμα,   ο πελάτης Α έχει τοποθετήσει έναν λέβητα πετρελαίου 50,000 kcal/h γιατί το σπίτι του είναι 300 τετραγωνικά και έτσι του είπε να κάνει ένας φίλος.  Στην πράξη παρατηρεί ότι ο λέβητας ακόμα και σε μία κρύα μέρα, δουλέυει 5 λεπτά και περιμένει stand-by άλλα 5 λεπτά.  Αυτό διαρκεί πολλές ώρες αλλά κυρίως κατά την διάρκεια της νύχτας. Το πρωί είναι ακόμα λιγότερος ο χρόνος που δουλέυει ανά 10λεπτο.  Συνολικά τον χρόνο, αυτή η εγκατάσταση καταναλώνει περίπου 3500 λίτρα πετρελαίου σύμφωνα με τις προμήθειες του πετρελάιου που έκανε. 
Ποιά είναι τώρα η πραγματική απαίτηση θέρμανσης του σπιτιού του? Ο λέβητας είπαμε ότι δουλέυει 5 λεπτά στο δεκάλεπτο σε μέγιστες απαιτήσεις...αυτό απλά σημαίνει ότι ενώ ο λέβητας είναι 50,000 kcal/h ονομαστικής απόδοσης, ουσιαστικά ο πελάτης χρησιμοποιεί το μισό της απόδοσης του (τα 5/10...) άρα 25,000 kcal/h σε μέγιστη κατανάλωση! Ομοίως με αναγωγή από τα 3500 λίτρα πετρελαίου κατανάλωσης την σεζόν θέρμανσης των 6 μηνών 30 ημερών και 8ωρης λειτουργίας, προκύπτει ωριαία απαίτηση θέρμανσης 20659 kcal.  Το σπίτι αυτό χρειάζεται λοιπόν λέβητα απόδοσης 20,000 Kcal/h στην βιομάζα.          
Ενα παράδειγμα υπερδιαστασολόγησης μπορείτε να επαληθέυσετε και στην δικιά σας περίπτωση.

Γιατί όμως το σπίτι αυτό έχει έναν λέβητα πετρελαίου τόσο μεγάλο?  Για πολλούς λόγους,
α) η τεχνολογική εξέλιξη: ένας λέβητας pellet Windhager για παράδειγμα εφαρμόζει πολύ περισσότερη τεχνολογία καύσης από ότι ο καλύτερος πετρελαίου με ταυτόχρονα αυτοκαθαρισμό άρα διατήρηση του βαθμού απόδοσης του λέβητα σχεδόν σταθερό για όλη την σεζόν λειτουργίας
β) modulating principle: οι λέβητες pellet Windhager και κάποιοι ξύλου όπως ο SilvaWIN και ο LogWIN ρυθμίζουν αυτόματα την απόδοση τους με βάσει τις ανάγκες του σπιτιού δυναμικά, με έλεγχο εξωτερικής θερμοκρασίας και εσωτερικής, δοχείου ΖΝΧ, κτλ.  Το εύρος απόδοσης κυμαίνεται από 30-50% έως 100%.  Το αποτέλεσμα είναι ο λέβητας να δουλέυει περισσότερες ώρες με υψηλό βαθμό απόδοσης χωρίς να έχει απώλειες διακόπτομενης λειτουργίας, χρόνου έναυσης και κατανάλωσης ρεύματος κατά την έναυση, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί την εγκατάσταση τόσο ζεστή ώστε να μήν χρειάζεται πλήρη ισχύ.
γ) απουσία μελέτης θέρμανσης από μηχανολόγο
δ) φθηνοί λέβητες πετρελαίου...γιατί να μήν βάλεις ένα λέβητα λίγο μεγαλύτερο να είσαι σίγουρος? (και να είναι και ο εγκαταστάτης ή πωλητής του λέβητα?)
ε) φθηνό πετρέλαιο: δεν μας ενδιέφερε να κάψουμε και λίγο παραπάνω πετρέλαιο (καίγαμε λίγο παραπάνω πάντα λόγω συντήρητου λέβητα, κακής καμινάδας, διακοπτόμενης λειτουργίας και χαμηλού βαθμού απόδοσης, κτλ) ... ενώ πλέον η κατανάλωση κοστίζει αρκετά...


Ερώτηση: Εχω λέβητα πυρηνόξυλου ΜΙΛΕ Π...Μπορώ να κάψω pellet ?

Απάντηση: Αμιγώς pellet οχι.  Μπορείτε να κάψετε πελλέτα μαζί με πυρηνόξυλο, σε ανάμιξη περίπου 50-50%.  Ομοίως και άλλα υλικά όπως αμύγδαλο, ροδάκινο, πριονίδι, καλαμπόκι. Σε περίπτωση που θέλουμε να κάψουμε αμιγώς πέλλετ, αμιγώς ροδάκινο, αμύγδαλο, κτλ σε λέβητα πυρηνόξυλου, τότε συστήνεται η προμήθεια του λέβητα με Πίνακα Οργάνων NS 100 με Inverter και Αποτροπέα Επιστροφής φλόγας (βλέπε μοντέλο ΜΙΛΕ Βιο).


Ερώτηση: Τί μου προσφέρει ένα δοχείο αδρανείας σε μια εγκατάσταση με λέβητα ξύλου? Γιατί να επομιστώ ένα επιπλέον κόστος εγκατάστασης?

Απάντηση: Οι Λέβητες ξύλου σύμφωνα με τα πρότυπα του ΕΛΟΤ και τίς Ευρωπαικές Νόρμες π.χ.EN 303-5, διαστασολογούνται ώς προς τον θάλαμο κάυσης τους για ένα γέμισμα διάρκειας τουλάχιστον 4 ωρών καύσης.  Συνεπώς, ο λέβητας ξύλου ΜΙΛΕ ΣΤ 25 (25,000 kcal/h) έχει θάλαμο κάυσης διαστασολογημένο να χωράει τουλάχιστον 100,000 kcal οι οποίες θα αποδοθούν σε 4 ώρες με ένα πλήρες γέμισμα.  Τα  ξύλα αποδίδουν θέρμανση μέχρι να καούν πλήρως.  Συνήθως, το σπίτι μας δεν χρειάζεται συνεχόμενα θέρμανση και αυτό που συμβαίνει ότι άν και ο λέβητας αποδίδει θέρμανση, δεν έχει που να την διοχετεύσει.  Εκεί εμφανίζεται το δοχείο αδρανείας ώς αποθήκη ζεστού νερού (buffer tank) για να κρατήσει και αποδόσει στο σπίτι το ζεστό νερό που χρειάζεται ΟΤΑΝ το χρειάζεται και όσο πλεονάζει του λέβητα.  Προσφέρει λοιπόν ταυτόχρονα ασφάλεια και μερική αυτομάτοποιηση της λειτουργίας της θέρμανσης ξύλου, με μόνη διαφορά ότι θα πρέπει ουσιαστικά να βάζουμε ξύλα στον λέβητα σε σχέση με έναν λέβητα πετρελαίου.

Ενα άλλο προτέρημα του είναι ότι βελτιώνει τις συνθήκες κάυσης του λέβητα γιατί ο λέβητας θα δουλέψει περισσότερη ώρα σε πλήρες φορτίο με αρκετό αέρα κάυσης (και καλύτερη κάυση) χωρίς μεγάλα διαστήματα ατελούς κάυσης. Ως αποτέλεσμα, οι υγροποιήσεις στον θάλαμο καύσης μειώνονται στο ελάχιστο (απώλεια πίσσας, καλύτερος βαθμός απόδοσης, ευκολότερος καθαρισμός, λιγότερη κατανάλωση...).  Πολλές φορές είναι προτιμότερο να δώσουμε τα επιπλέον χρήματα που κοστίζει ένα δοχείο αδρανείας για μία σωστή εγκατάσταση παρά για έναν πιο ακριβό λέβητα.


Ερώτηση: Επιτρέπεται η καύση βιομάζας στην Αττική ή την Θεσσαλονίκη?

Απάντηση: Από τον Νοέμβριο του 2011 επιτρέπεται επίσημα και στην Αττική και την Θεσσαλονίκη.

 

Προμηθευτές

Ν.ΣΑΜΑΡΑΣ

32ο χλμ. Λεωφ. Λαυρίου, ΤΘ. 20009 / Τ.Κ. 19003, Μαρκόπουλο - Αττική
Τηλ. 22990 63480
Fax 22990 63481
Email [email protected]

Περιγραφικές Οδηγίες: Στη συνέχεια της Αττικής Οδού πηγαίνοντας προς Λαύριο - πριν τα Καλύβια - δεξιά στα φανάρια του Ολυμπιακού Σκοπευτηρίου.